1 d’octubre de 2016… tornarem a córrer!

Aquesta activitat té el seu origen l’any 2008, moment en què celebràvem el desè aniversari del naixement d’Esquerra Unida i Alternativa. Ens vam plantejar la realització d’un esdeveniment especial i vam decidir homenatjar un episodi republicà que ens tenia el cor robat: el projecte de l’Olímpiada Popular de Barcelona de 1936. Així doncs, i aprofitant que era any Olímpic, vam dur a terme aquest reconeixement ‘actiu’ amb una activitat esportiva i cultural.

L’Olimpí­ada Popular, organitzada per part d’entitats cíviques i treballadores, s’havia de dur a terme a Barcelona, del 19 al 26 de juliol de 1936, com a resposta a l’Olimpí­ada de Berlí­n, que havia esdevingut una eina d’apologia del feixisme i la xenofòbia. El cop militar feixista del General Franco, produït 24 hores abans, va impedir que aquest fraternal projecte es desenvolupés. Tanmateix, molts dels atletes que ja s’havien desplaçat a Barcelona, van decidir allistar-se solidàriament coma a milicians, generant així l’embrió del que posteriorment serien les Brigades Internacionals.

Des de la línia de recuperació de la memòria democràtica de la nostra fundació, vam observar que el millor homenatge a aquest bonic projecte era intentar-lo dur a terme… almenys amb una cursa i una caminada! Això sí, mantenint l’esperit de fraternitat i de respecte a l’adversari de l’Olimpí­ada Popular, deixant en un segon pla la competitivitat, l’espectacle i l’interès per récords i marques.

(Consulteu l’apartat “L’Olimpíada Popular” per a més informació)

A més de l’homenatge que volem retre, destaquem també altres qüestions que voldrí­em fomentar amb aquesta activitat:

 • Commemorar un fet esportiu lligat a la ciutat de Barcelona, de caràcter popular i solidari, on quedava demostrat que la pràctica d’esport pot unir persones, territoris i cultures.
 • Donar a conèixer una iniciativa prou desconeguda com l’Olimpíada Popular, ja que creiem que és un exemple de concepció de l’esport i els esdeveniments esportius alhora que ho és a nivell de valors democràtics i solidaris.
 • Recuperar la memòria democràtica associada a fets esportius catalans.
 • Retre homenatge, tant a les persones que van haver de fugir de la repressió franquista i a les que van lluitar per la reconquesta de les llibertats democràtiques, inclosos els atletes olí­mpics que van acabar unint-se a les files republicanes.
 • Recuperar la memòria democràtica des de la República tenint en compte els valors en què es fonamentava i promovia.
 • Reivindicació de les conquestes sindicals en els anys trenta, com les millores en la jornada laboral, que permeteren la democratització i l’extensió de la cultura i de l’esport popular. 
 • Promoure la cultura atlètica en el teixit social barceloní. 

Comitè per la commemoració del 80è aniversari.

El 19 de juliol de 2016 serà el 80è aniversari de l’Olimpíada Popular de Barcelona, esdeveniment esportiu que volia contraposar els valors de l’esport popular i antifeixisme enfront a l’Olimpíada de Berlín organitzada pel règim nazi.

Malauradament, l’Olimpíada Popular de Barcelona no es va poder celebrar doncs el dia de la seva inauguració va coincidir amb l’inici de la Guerra Civil. Diverses persones a títol individual, organitzacions, entitats socials, memorialistes, esportives i culturals hem acordat constituir, en el marc de l’assemblea d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) que agrupa més de 500 entitats catalanes, el Comitè per la commemoració del 80è aniversari de l’Olimpíada Popular de 1936 sota el lema:  Esport si, Racisme no.

Creiem que no podem deixar passar el significat de l’Olimpíada Popular com una data o un esdeveniment més en el calendari. No es tracta només de fer una commemoració com una mirada cap el passat, sinó també una reivindicació sobre la necessitat d’accions unitàries davant el racisme i el feixisme, tenint en compte la situació actual a Europa.

Entenem que els actes de commemoració del 80è aniversari de l’Olimpíada Popular de 1936 a Barcelona, podrien tenir aquest denominador comú:

 • Commemorar un fet esportiu lligat a la ciutat de Barcelona amb el que es volia fer palès que la pràctica d’esport pot unir persones, territoris i cultures i en el que, per exemple, Catalunya va participar amb una selecció pròpia.
 • Recuperar la memòria històrica i donar a conèixer què va representar l’Olimpíada Popular, un exemple de concepció de l’esport i dels esdeveniments esportius, alhora que dels valors democràtics i solidaris de l’esport i l’antifeixisme front als objectius que perseguia el règim nazi amb les Olimpíades de Berlín de 1936.
 • Retre homenatge als i les atletes de l’Olimpíada Popular.
 • Recuperar la memòria democràtica dels ideals republicans de llibertat, igualtat i fraternitat en què es fonamentava i promovia.
 • Promoure la cultura esportiva en el teixit social català des dels valors democràtics tot rebutjant el racisme, la xenofòbia o l’homofòbia.